• Var säker på att du äter närproducerad mat med gott samvete för miljön och din hälsa.
 • Alltid färska grönsaker efter säsong.
 • Ha möjlighet att följa dina grönsaker, se hur de växer, hur de sköts och hur de påverkar sin omgivning.
 • Få en bred bas av de vanligaste grönsakerna med några överraskningar som du kanske inte provat förut.
 • Stötta en lokal odlare.

Under mars 2022 kommer vi att öppna upp för några nya prenumeranter på grönsakskassar. Kassarna är enligt principen “andelsodling” som syftar till att man som kund och odlare delar på risken med odlingen. Som kund binder man upp sig att under en säsong köpa en färdigpackad kasse per vecka med det som odlaren har skördat. Är du intresserad så maila HemmaJordKba@gmail.com och sätta upp dig på en väntelista. Om platser finns kvar blir du kontaktad i mars med en fråga om du vill prenumerera.

Exakt hur upplägget kommer att vara under 2022 kommer att läggas ut senast i mars 2022. Beskrivningen nedan gällde för 2021, men vissa delar kommer troligen att ändras till 2022.

-I början av leveransperioden kommer alla prenumeranter att bjudas in till en “kick-off”. Då visas odlingen upp, vi äter något enkelt och man får möjlighet att ställa frågor och prata med andra prenumeranter.

-Antingen hämtar man kassarna på odlingen eller på fantastiska Potatiskällaren i Kungsbacka. Potatiskällaren kommer i så fall ta en administrationsavgift på 15kr/kasse. Utlämningstid onsdagar 16.15-18.00 vid odlingen eller 15.30 till stängning på Potatiskällaren.

-Under tiden för utlämningen på odlingen får man förutom kassen själv plocka av ett antal kryddor och blommor om man önskar. Man är också alltid välkommen att gå runt på odlingen och titta på vad som är på gång.

-Under prenumerationen kommer man få löpande information och bilder om vad som händer i odlingen. Man får också en del recept och idéer på vad man kan göra med innehållet i kassen.

-Ett semesteruppehåll görs v.29 och v.30. Då levereras inga kassar.

-Under uppstartsperioden v.23-v.26 levereras en lite mindre kasse av färska primörer. I kassen får man då 5-7 grödor av: Salladslök, Pac Choi, majrova, kålrabbi, sallad, rädisor, spenat, mizunasallad, ärtskott, persilja eller spetskål. Senare delen av uppstartsperioden även andra grödor, men fortfarande ca 6st.

-Efter det v.27-v.40 (utom v.29-v30) är de flesta grönsakerna mogna och målet är att varje kasse innehåller en vara av följande kategorier. Alltså åtta sorters grönsaker.

 • Tomater, små eller stora
 • gurka eller squash
 • sallad i olika form
 • purjo eller vitlök eller gul knipplök eller salladslök
 • 1 knippe morötter eller rödbetor
 • Någon sorts böna tex vaxbönor, haricots verts eller bondbönor.
 • Kål t.ex. spetskål/broccoli/majrova/kålrabbi/pac choi/grönkål/svartkål
 • Någon övrig grönsak t.ex. mangold/majs/chili/aubergine/persilja/dill/fänkål/selleri/eller något extra av tidigare nämnda grönsaker. 

-Uppdelningen och mängden är en plan, men odling är svår att förutse så det enda jag är säker på är att planen kommer att ändras! Förra året ville sig tex inte den gula löken så det blev en del extra purjolök i påsarna istället. Någon vecka blir det kanske någon grönsak färre i påsen vilket i så fall kompenseras med någon extra i en annan påse. Skulle däremot hela säsongen bli uppskjuten tex pga en väldigt kall vår kan någon av de första påsarna komma att ställas in helt. Då meddelas detta en vecka i förtid och summan för dessa dras av på slutfakturan.

-Anmälan är bindande. Reser man bort eller av annan anledning inte kan hämta sin kasse rekommenderas att sälja eller ge bort den till någon man känner.

-Uppstår istället möjlighet att drar igång tidigare eller senare än plan kommer ni bli kontaktade för att frivilligt utöka prenumerationstiden mot överenskommen kostnad.

– Man betalar vid två tillfällen per säsong. Ett innan första leveransen och ett efter sista leveransen. Delbetalningar. v.17 -1500kr, v.41 – ca1790kr. Totalt för en säsong på ca 15 veckor blir det alltså 3290kr.

Se mer info om regenerativt jordbruk, market garderner-principen och andelsjordbruk i sidfotsmenyn. Har du frågor, hör gärna av dig på hemmajordkba@gmail.com