Kurser o träffar 2025

2025 Kommer vi att fortsätta med kurser i självförsörjning och odling, men vi kommer att dela upp dem i flera, kortare kurser som man anmäler sig till var för sig. Förutom det specifika innehållet i varje kurs kommer vi också att prata om vad som är aktuellt att göra varje månad som självförsörjare. Just nu håller vi på att planera utbudet men gissar på följande:

Planerad:

Inspirationsträff självförsörjning 29/1 kl 18:30:

Fokus på att träffa andra med liknande intresse och knyta kontakter. Inspiration om självförsörjning och ett litet intro till årets kursserie. En timmes föreläsning med inspiration om självförsörjning och enkel fika och mingel.

I en orolig tid på många plan känns det bra att kunna göra mycket själv från grunden, inte bara för plånboken. Men vad behöver man kunna? Hur gör man för att komma igång? Skall man satsa stort eller litet? Hur gör man om man inte har någon mark? Och vad för det med sig för bra om man försöker?

Vi pratar om våra erfarenheter och vad vi tror är möjligt, på kort och lång sikt utifrån olika förutsättningar. Årshjulet gås igenom och vi tittar på vad som finns att göra månad för månad. Vi kommer också visa hur man kan fördjupa sig och ge tips på litteratur och sociala medier där man kan lära sig mer. Efter föreläsningen bjuder vi på kaffe o en enkel kaka. Då får du möjlighet att ställa frågor och prata med andra intresserade. Att hitta likasinnade kan vara ett av de viktigaste förutsättningarna för att komma igång! Det är dessutom väldigt roligt och inspirerande!

Datum: Onsdag 29/1 kl 18:30-20:00.

Självkostnad för lokal o kaffe: 50kr/pers. Plats: Allarängens samlingslokal. Min 10 personer, max 65 personer. Sista anmälan: 23/1. (Anmälan är stängd).

Kommande kurser (mer info kommer):

Feb-Mars: Planera din odling. Under vintern bygger man upp en planering som gör att man kommer igång snabbt på våren och står väl förberedd under den bråda tid när allt måste i jorden. Ni får tillgång till verktyg som räknar ut hur mycket av olika grönsaker man kan skörda på en yta. Ni designar en odlingsyta i trädgården och lär er olika sätt på hur man bygger den i verkligheten. Ni lär er grundtankarna om hur man bygger upp en odling för att få bra jord och nöjda växter. Vi gör också egna så-tabeller utifrån era odlingsdesigner så ni vet hur mycket fröer ni behöver köpa och precis när de ska sås och planteras ut för en lång och hållbar skörd. Teori och praktik framför dator och papper och penna. 3 kvällar 18:00-21:00.

Mars-April: Förodling och utplantering. Låt oss leda dig genom de olika momenten i praktiken så att du vet hur du gör när du kommer hem till din odling. Sådd, omplantering, förberedelse av bäddar, utplantering, utrustning. Praktik med inslag av teori. 3-4 kvällar.

Juni: Bevattning och gödsling med naturen och livet i fokus. 2-3 kvällar. Ögonöppnande teori och diskussion med händerna i jorden. Observationer och några praktiska övningar och undersönkningar.

Augusti-Sept: Skörd, förvaring, förädling och lagring. Hur tar jag hand om det som vuxit och hur får jag det att hålla sig över vintern? Praktik med inslag av teori.

Eventuellt: Beskär träd och buskar. Ympning. Vilda örter och dess användning. Självhushållning- hur får man det att funka. En grön vinter-hur förlänger man skörden. specifika förädlingskurser t.ex. syrning. Småskalig djurhållning-vad krävs, vad passar dig bäst? Höns, ankor, bin, kor, får. Blomsterbindning med självplock.

Kursledare

Pernilla Alexandersson är utbildad lärare och har sedan 2019 drivit sin odling HemmaJord med försäljning och event. På hennes gård, där utbildningen hålls, drivs också ett aktivt småskaligt skogsbruk, virkessågning, vedförsäljning, biodling och ankhållning och här finns många sorters fruktträd och bärbuskar. Hon älskar sina syrade grönsaker och laddar upp med massor av grönsaker att äta under hela vintern.

Fler kursledare presenteras senare.

Pernilla Alexandersson

Info:

Plats: HemmaJord, Kungsbacka, Allarängens samlinslokal.

Antal tillfällen: 2-3 kvällar per kurs. Kl. 18-21.

Antal deltagare: Max 16st. Min 6st.

Kostnad: Se respektive kurs.

Preliminära kursdatum: Se respektive kurs.