Jord/tarm-hälsa

Sommaren 2019 hände två saker som fick mig att tänka till. Dels bestämde jag mig för att börja odla grönsaker i lite större skala, dels började jag få ont i lederna, speciellt i händerna. Ingen bra kombo… Ledbesvären, som idag är i princip borta, fick mig att läsa på om tarmbakterier och vad de gör med oss. För odlingen gick jag en ettårig kurs i småskalig ekologisk odling och där fick jag en inblick i hur livet i jorden fungerar. Det som slog mig var hur otroligt lika det var!

Varken människan eller grönsakerna kan ta upp speciellt mycket näring utan hjälp av bakterier och svampar. Ett rikt mikroliv i tarmen eller jorden får oss däremot att må bra både vad gäller näringsupptag men också som skydd mot sjukdomar. Det som var mest spännande var att det ofta är samma bakterier i tarm och jord. Tex finns det olika former av mjölksyrebakterier som skyddar både växter och människor mot ”elaka” bakterier. Växterna är så finurliga att de tar upp bra bakterier in i sig själva och låter de också växa på utsidan av sina blad och frukter. Och sedan kommer vi och äter upp hela klabbet 😉. Rätt ner i våra tarmar. Så visst finns det ett samband mellan hur jorden mår och vi mår. Vi är del i ett kretslopp och min slutsats är att fattiga livlösa jordar ställer till det även för oss grönsaksätare. I alla fall på sikt. Så ta hand om ditt grönsaksland om du har förmånen att äga ett och se till att ha en jord med ett rikt mikroliv. Ät sedan så mycket livliga grönsaker du bara kan, så tror i alla fall jag att du kommer få en riktigt bra magkänsla!

Kika gärna in på mitt Instagramkonto HemmaJordKungsbacka och läs mer, eller sök på #levandejordlevandematlevandehälsa