Grönsakskassar prenumeration

-Alltid färska grönsaker efter säsong.

-Var säker på att du äter närproducerad mat med gott samvete för miljön.

-Ha möjlighet att följa dina grönsaker, se hur de växer, hur de sköts och hur de påverkar sin omgivning.

-Bred bas av de vanligaste grönsakerna med några överraskningar som du kanske inte provat förut.

-Tips och trix vad du kan göra med dina grönsaker.

Andelsjordbruk prenumeration grönsakskasse Kungsbacka

Uppdatering: Alla prenumerationer för 2022 är fulltecknade, men är du intresserad inför 2023 så sätt gärna upp dig på väntelistan så hör jag av mig under våren 2023 om det blir en plats ledig. Kassarna är enligt principen “andelsodling” som syftar till att man som kund och odlare delar på risken med odlingen. Som kund binder man upp sig att under en säsong köpa en färdigpackad kasse per vecka med det som odlaren har skördat. Upphämtning på odlingen i Allarängen, 10min öster om Kungsbacka eller på Potatiskällaren i centrala Kungsbacka. Sätt upp dig på en väntelista inför nästa säsong om det låter intressant. Priser och utformning, se nedan:

Upplägg

-Först till kvarn. Anmälan öppnar 1/3 2022 efter att gamla prenumeranter och de som satt upp sig på väntelistan fått förtur.

-I början av leveransperioden kommer alla prenumeranter att bjudas in till en “kick-off”. Då visas odlingen upp, vi äter något enkelt och man får möjlighet att ställa frågor, prata med andra prenumeranter och ha synpunkter och ideér om hur odlingen och kassarna skulle kunna utvecklas.

-Antingen hämtar man kassarna på odlingen eller i Kungsbacka (troligtvis på Potatiskällaren). Utlämningsstället kommer i så fall ta en administrationsavgift på 15kr/kasse. Utlämningstid tisdagar 15.30-18.00 vid odlingen eller 15.30-18.00 på Potatiskällaren.

-Hämtar man vid odlingen är man alltid välkommen att ta en sväng och se vad som är på gång. Man kan även plocka vissa blommor eller kryddor om det finns.

-Ett uppehåll görs v.29 och v.30. Då levereras inga kassar.

-Man betalar vid två tillfällen per säsong. Ett innan första leveransen och ett efter sista kassen är levererad.

-Den planerade säsongen är v.23 – v.40 för stor kasse och v.24-v.40 för liten kasse, men den kan komma att bli något kortare. Inför första kassen hör vi av oss ca en vecka i förväg via mail. Priset justeras på den sista delbetalningen om någon kasse skulle utgå pga t.ex. kallt väder och dålig tillväxt.

-Anmälan är bindande. Reser man bort eller av annan anledning inte kan hämta sin kasse rekommenderas att sälja eller ge bort den till någon man känner.

-Uppstår möjlighet att dra igång tidigare eller senare än plan kommer ni bli kontaktade för att frivilligt utöka prenumerationstiden mot överenskommen kostnad.

Stor kasse:

-Under uppstartsperioden v.23-v.26 levereras en lite mindre kasse av färska primörer. I kassen får man då 5-7 grödor av t.ex. Salladslök, Pac Choi, kålrabbi, sallad, rädisor, spenat, mizunasallad, ärtskott, persilja eller spetskål. Senare delen av uppstartsperioden även andra grödor, men fortfarande ca 6st.

 

-Efter det v.27-v.40 (utom v.29-v30) är de flesta grönsakerna mogna och målet är att varje kasse innehåller en vara av följande kategorier. Alltså åtta sorters grönsaker.

  • Tomater, små eller stora
  • gurka eller squash
  • sallad i olika form
  • purjo eller vitlök eller gul knipplök eller salladslök
  • 1 knippe morötter eller rödbetor
  • Någon sorts böna eller ärta tex vaxbönor/haricotsverts/brytbönor/bondbönor/sockerärtor.
  • Kål t.ex. spetskål/broccoli/majrova/kålrabbi/pac choi/grönkål/svartkål
  • Någon övrig grönsak t.ex. mangold/majs/chili/aubergine/persilja/dill/fänkål/selleri/eller något extra av tidigare nämnda grönsaker. 

Liten kasse:

-Under perioden v.24-v.40 levereras en lite mindre kasse. I kassen får man då 5 grödor av något av ovanstående grönsaker som levereras i den stora kassen.

Varannan vecka:

Vill du ha en kasse varannan vecka? Hitta en vän att dela en prenumeration med och välj stor eller liten kasse. Ni löser själva vem som hämtar när, men jag delar på avgiften och ni får var sin faktura när det är dags att betala.

-Uppdelningen och mängden är en plan, men odling är svår att förutse så det enda jag är säker på är att planen kommer att ändras! Första året ville sig tex inte den gula löken så det blev en del extra purjolök i påsarna istället. Andra året tvärt om! Någon vecka blir det kanske någon grönsak färre i påsen vilket i så fall kompenseras med någon extra i en annan påse. Skulle däremot hela säsongen bli uppskjuten tex pga en väldigt kall vår kan någon av de första påsarna komma att ställas in helt. Då meddelas detta en vecka i förtid och summan för dessa dras av på slutfakturan.

– Delbetalningar, stor kasse. v.17 -2550kr, v.43 – ca1000kr. Totalt för en säsong på ca 16 veckor blir det alltså ca 3550kr.

– Deletalningar, liten kasse. v.17 -1650kr, v.43 – ca500kr. Totalt för en säsong på ca 15 veckor blir det alltså ca 2150kr.