Kurs 2024 -Självförsörjning

Den 10 Mars drar vi igång kursen – Självförsörjning – känn dig stark genom att odla, tillaga, lagra och leva smartare . Under 10 heldagar fram till oktober träffas vi och blandar mycket praktik med aktuell kunskap och håller dig i handen med att komma igång, månad för månad. Under tiden tar vi också hand om säsongens mat och lär oss hur vi lagar och lagrar det vi odlar.

Vill du vara säker på att du kommer bli nöjd, då har du möjlighet att avvakta med betalningen tills efter vi träffats på första kurstillfället.

Bli din egen leverantör

Efter kursen har du kommit igång och odlar din egen mat och eget utsäde. Du planerar var, hur mycket och när du ska göra vad för att få en jämn skörd.

Genom förädling och lagring går ingenting till spillo. Du vet hur man tar hand om jorden på ett hållbart sätt så att både din hälsa och omgivning mår bra av ditt sätt att försörja dig. Det går att odla utan att det kostar skjortan om man vet hur man gör. Vill du även satsa på annat än odling vet du vad som passar dig och hur du ska komma vidare med det.

På en ganska liten yta kan man ta fram mycket mat och bli helt eller delvis självförsörjande beroende på storleken och din ambition. Dessutom finns det många andra områden där man kan minska sina utgifter och växla av från ekorrhjulet till att jobba mer med att ta hand om sig själv. Du kan minska dina utgifter rejält och känna att du har det viktigaste oavsett vad som händer med omvärlden runt omkring oss.

Var med där det händer

Vi följer året och praktiserar och pratar om vad som görs vid årets olika tidpunkter för att skapa ett helhetsperspektiv. Vi är på plats i en aktiv småskalig odling och har trevligt och lagar och äter lunch tillsammans. Har du ännu ingen egen odligsyta hemma får du gärna låna en liten plätt här att komma igång med.

Kursledare

Vi som undervisar och håller i kursen har många års erfarenhet av självhushållning.

Pernilla Alexandersson är utbildad lärare och har sedan 2019 drivit sin odling HemmaJord med försäljning och event. På hennes gård, där utbildningen hålls, drivs också ett aktivt småskaligt skogsbruk, virkessågning, vedförsäljning, biodling och ankhållning och här finns många sorters fruktträd och bärbuskar. Hon älskar sina syrade grönsaker och laddar upp med massor av grönsaker att äta under hela vintern.

Pernilla Alexandersson

Catharina Glittsjö är också utbildad inom småskalig odling och driver Glittsjö Garden. Hon har tidigare erfarenhet som kock och restaurangägare. Förutom grönsaker odlar hon massor av örter som kompletterat med vad naturen har att erbjuda blir till nyttiga teer och dekokter. Ingen grönsak hamnar på undantag hos Catharina. Hon är en mästare på att få till smaskiga smakkombinationer med nya och gamla klassiker som du lätt odlar på din egen täppa.

Catharina Glittsjö

Kursinnehåll

Kursinnehållet bygger på mycket praktik! Prova på och se hur det fungerar i en aktiv odling. Självklart går vi också igenom och förklarar teorin bakom och du får med dig allt underlag och alla recept hem. Vi finns med dig under hela dagarna och du kan reda ut alla frågor och funderingar du har. Det finns även möjlighet att utöver kursen förvalta en liten bit jord vid kursplatsen som du sköter som din egen efter kurstid. Detta ingår i kursavgiften för den som önskar.

• Självförsörjning- Hur ställer man om sitt tankesätt?

• Odlingsplanering – Hur mycket behövs, när gör jag vad, var odlar jag vad?

• Sådd – förodling, direktsådd, omplantering.

• Odling – ogräs, skadedjur, sjukdomsförebyggande, anlägga odlingsland.

• Träd/buskar –plantering, ta sticklingar.

• Djurhållning – Bin, ankor, höns –vad krävs? Passar det mig?

• Förvaring av mat över vintern .

• Förädling av det du odlat.

•Jord/kompost – hur bygger du upp en hållbard jord utan att köpa massa jordsäckar?

• Jorden-maten-hälsan – vad behöver du för en hälsosam kropp?

• Övriga områden- ved, virke, energi, konsumtionsvaror –översiktligt. Vad är möjligt? Vad behövs? Se utrustning och få tips på hur man kommer igång. Ingen praktik.

  • Matlagning. Hur använder du det du odlat. Vi lagar och äter lunch tillsammans.

• Potatis –en viktig gröda.

• Fröodling. Bygg upp ditt förråd av fröer och sättmaterial som en del av kursen.

• Hållbarhet och samverkan.

• En grön vinter – hur kan du äta eget hela vintern, t.o.m. nyskördat!

Info:

Kursstart: 10 Mars 2024

Plats: HemmaJord, Kungsbacka

Antal tillfällen: 10st söndagar á 7,5h

Antal deltagare: Max 14st. Min 3st.

Kostnad: 13 950kr. Vill man dela upp den på en startavgift på 3000kr och en månadsavgift på 1840kr de följande 6 månaderna går det bra.

Preliminära kursdatum: 10/3, 24/3, 21/4, 19/5, 16/6, 7/7, 18/8, 8/9, 6/10, 20/10.

Anmälan nedan senast 29/2 genom att klicka dig vidare på “anmälan”. Anmälan är fullbordad när du betalat in den första inbetalningen. Vill du vara säker på att du kommer bli nöjd, då har du möjlighet att avvakta med betalningen tills efter vi träffats på första kurstillfället.