Jag har skrivit ganska många inlägg om det jag brinner för på Instagram. Nästan varje gång blir det för långt, och jag får slakta och slakta. Så, helt ärligt, Instagram och jag är inte riktigt kompisar. MEN, så kom jag på, kanske lite blogg-texter passar mig bättre? Varje gång jag skriver en sån där lång Insta-text för att jag tycker jag har så mycket jag vill säga, kanske jag ska lägga ut den hela, oklippta texten här. Så vi provar med ett gammalt Instagram-inlägg för att se hur tekniken funkar. Håll till godo och kommentera gärna om du läst det. Jag är total nybörjare på detta, så är inte ens säker på att det blir synligt…

Jomen, jord. Ett kol-batteri med otrolig potential! Ni vet de där störiga koldioxid-molekylerna som surrar omkring i luften och ställer till med massa klimatförändringar? Vore det inte bättre att liksom slå sönder dem och trycka ner dem i jorden? Så man blir av med dem.
Jo.
Jorden har förmågan att binda mängder av kol. Det är så det är tänkt. Mer kol till jorden! Som mull. Det fixar växterna med fotosyntesen varje dag. Sedan skickar de ner kolet till mikroorganismerna i utbyte mot näring. Om det finns mikroorganismer.

Plöjning, konstgödsel, monokulturer gjorde lite tvärt om i många, många år. Mikroorganismerna dog och ingen tog hand om kolet. Det gick tillbaka ut i luften när växten dog eller när vi eldade vårt virke. Och så lånade vi alldeles för mycket av de andra stora kol-batterien. Oljan, kolet och gasen, som fotosyntesen matat ner i marken.

Jordbruksvärlden har börjat förstå vilka möjligheter jorden har att göra skillnad. Skogsbruket -not so much. Mängder med projekt är påbörjade för att vända skutan med jord-böndernas hjälp. Men skepp vänds långsamt och man vill gärna ta genvägar.

Jag önskar fler ”vanliga” människor fick upp ögonen för hur stor roll jorden kan ha i en klimatomställning. Så mer pengar gick till forskning, praktiska försök och bättre ekonomi till de som försöker jobba jord-smart. Så genvägarna inte känns så nödvändiga. Mina hjältar är de regenerativa bönderna som jobbar med djur och naturvård som redskap för att återskapa de jordar vi en gång hade..

#omställning #mull #levandejord #koldioxid #mikroliv #klimatsmartmat #regenenerativefarming

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *